top of page

EL BORN CENTRE DE CULTURA I MEMÒRIA

Renau. El combat per una nova cultura

TÍTOL DE L'EXPOSICIÓ. Renau. El combat per una nova cultura 

​

INTRODUCCIÓ DE L'AUTOR 

​

Josep Renau Berenguer, nascut a València el 17 de maig de 1907, va ser un pintor, fotomuntador, muralista i militant comunista espanyol. Va ser director general de Belles Arts durant la Segona República.

​

La trajectòria personal de l’artista és un reflex dels conflictes del segle XX. Renau defensava la 2ª república i el patrimoni artístic espanyol. Josep Renau és una figura central de l’art combatiu que va vincular estretament la creació amb el compromís social. L’obra de Renau, formada principalment per cartells i grans murals, està marcada per un llenguatge innovador i l’ús agosarat del fotomuntatge.

​

​Va ser militant del Partit Comunista d'Espanya des de 1931 i fundador de la Unió d'Escriptors i Artistes Proletaris, va iniciar l'enlairament de la seva obra amb cartells editats per donar suport a la República durant la Guerra Civil Espanyola.

​

També, va ser professor de Belles Arts a la Universitat de València i president del Patronat de les Missions Pedagògiques . Se li va nomenar director general de Belles Arts realitzant els fotomuntatges exposats al Pavelló de la República Espanyola en aquesta exposició parisenca. També se li atribueix la decisió del trasllat a les Torres de Serrans de València de part de l'obra del Museu del Prado , per salvar-la dels bombardejos de Madrid , organitzant amb posterioritat el seu trasllat a Suïssa.

​

En acabar la guerra, va passar a França i va ser internat al camp de concentració d'Argelès-sur-Mer però va aconseguir un visat per traslladar-se a Mèxic , on va treballar per a revistes espanyoles en l'exili, va seguir dissenyant cartells per a pel·lícules, i va col·laborar amb el conegut muralista mexicà David Alfaro Siqueiros.

El 1958 va deixar Mèxic per instal·lar-se a la República Democràtica Alemanya , concretament a la seva capital, Berlín Oriental. Allí va realitzar murals i fotomuntatges. Més tard va tornar a Espanya però va morir a Berlín l’any 1982.

​

INTRODUCCIÓ A L'EXPOSICIÓ 

​

​L’exposició, comissariada per Juan Vicente Aliaga, repassa en quatre grans àmbits la trajectòria artística i personal de Josep Renau

El Born CCM recorda aquest artista i intel·lectual amb una selecció de més de 100 peces, la majoria
cedides per l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), i també procedents de la col·lecció privada Iban Ramón,
del CRAI, el Centre de Recursos per a l'Aprenentatge i la Investigació.

​

LOCALITZACIÓ DE L'EXPOSICIÓ 

 

El Born Centre de Cultura i Memòria, en col·laboració amb l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), presenta l’exposició més extensa dedicada a Josep Renau feta fins ara a Catalunya. L'exposició està ubicada a la Sala Casanova. 

​

TEMPORALITAT I ACTIVITATS DE L'EXPOSICIÓ

 

Del 13 de juny al 13 d’octubre, El Born CCM recordarà aquest artista i intel·lectual amb una selecció de més de 100 peces, la majoria cedides per l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), i també procedents de la col·lecció privada Ibán Ramón, del CRAI – Biblioteca del Pavelló de la República, de la Biblioteca Valenciana, de l’Arxiu José Huguet i del Centro Documental de la Memoria Histórica de Salamanca (Ministeri d’Educació, Cultura i Esports).

​

L'activitat està disponible en català, castellà i anglès, a més, hi ha visites comentades gratuïtes els dissabtes i diumenges a les 19 h. El preu general es de 3,00 € i el reduït de 2,10 €. 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

ANÀLISI DE LES OBRES 

 

1. LA FORJA D´UN ARTISTA (1907-1939)
 

La primera etapa de la producció artística de Renau està relacionada amb l’estètica déco pròpia
de l’època i segueix la tendència d’utilitzar formes simplificades amb tintes planes i temes sovint frívols.
El 1928 va presentar l'obra a Madrid i va començar a estructurar el seu pensament polític. El 1931 va entrar al Partit Comunista d’Espanya. Renau va posicionar les seves obres en el context històric com a eina propagandística al servei dels republicans i la lluita contra el feixisme durant la Segona República, el cop d'estat de Franco i l'esclat de la Guerra Civil.

​

2. L’EXILI MEXICÀ (1939-1958)


Després de la Guerra Civil Renau va haver d'exiliar-se a Mèxic, on va viure vint anys, amb la seva dona i els seus dos fills. El context internacional no és gaire esperançador amb l’avenç del nazisme i l’esclat de la Segona Guerra Mundial (1939-1945).

Renau es relaciona amb el muralista David Alfaro Siqueiros i en aquest temps, enforteix els seus postulats comunistes i s’implica en els conflictes de la societat mexicana.

​

3. THE AMERICAN WAY OF LIFE (1949-1976)
 

The American Way of Life És una sèrie de fotomuntatges pilítics imprescindibles i la més coneguda
on Renau crítica als valors mercantilistes de la societat de consum i la fascinació que desprèn.

Renau combina fragments de cultura nord-americana de l’espectacle i aspectes de la política dels Estats Units durant la Guerra Freda

Tracta el racisme, les polítiques imperialistes i la cosificació de la dona i utilitza la publicitat i els espais contraposats amb colors intensos i distorsions òptiques.

​

4. ELS ANYS DEL TELÓ D´ACER I EL FINAL (1958-1982)
Renau es trasllada a Berlín i desenvolupa un art polític al servei de l’estat comunista i treballa a la televisió pública i en alguns murals per a les ciutats de Halle-Neustadt i Erfurt, amb l’objectiu de parlar a tota la ciutadania sobre la revolució tecno-científica.

Allà es va centrar en una sèrie artística de nus femenins.
 

Transferencies-Portada-721x1024.png
bottom of page